Su, insan vücudunun ana bileşeni olarak bilinir. Yetişkin bir insanın vücudunun neredeyse %60’ını su oluşturur. Bu su çoğunlukla vücut hücrelerinde bulunur ve hayati yaşam fonksiyonlarını devam ettirmek için kullanılır.
Su Tüketimi Neden Önemlidir?
İnsan yaşamında oksijenden sonra en önemli yere sahip olan madde sudur. Yaşın ilerlemesiyle beraber vücuttaki su oranı azalır ve yağ oranı artar. Bu sebeple vücuttaki yaşlanma etkilerinde suyun önemi büyüktür. Canlı ve genç gözüken bir cildin anahtarı sudur.
İnsan vücudunda bulunan suyun 2/3’ü hücrelerin içinde, geri kalan kısmı ise dokular arasında, vücut boşluklarında, sindirim sisteminde ve damarlarda yer alır.
Hayati önem taşıyan birçok vücut sıvısının – kan, tükürük, idrar, mide salgısı gibi – büyük bir çoğunluğunu su oluşturur.
Suyun Vücudumuzdaki Yolculuğu
Su, ilk olarak besinler ve içecekler yoluyla vücudumuza alınır. Sindirim sistemimiz tarafından emilerek kana karışır. Kan dolaşımı ile vücudumuza dağılmaya başlar, kılcal damarlardan çıkarak da doku sıvısını oluşturur.
Hücre içinde kimyasal tepkimelerde görev alan su, hücre dışına çıkarak doku sıvısına dönüşür ve tekrar kan dolaşımına katılır. Dolaşım ile böbreklere ulaşan suyun büyük bir kısmı vücut dışına “idrar” olarak atılır. Suyun bir diğer kısmı ise deri, sindirim veya solunum sistemi tarafından kullanıldıktan sonra vücuttan atılır.
Günlük Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?
Yetişkin bir bireyin günlük ortalama su ihtiyacı 2.5 litredir. Fakat bu miktara çay, kahve gibi sıvılarla alınan su miktarı dahil değildir, sadece su olarak tüketilmesi gereken miktardır. Fakat bu miktar kişinin yaşına, fiziksel aktivite durumuna, kilosuna, boyuna ve cinsiyetine göre farklılık gösterebilir.
Suyun, vücuda alımı ve vücuttan atılımı bir denge içinde olmalıdır. Günlük olarak tüketilen su hacmi, vücuttaki sıvı hacmini korumalı, daha az kalmamalıdır.
Sıvı hacmini koruyabilmek için, günlük alınan su miktarı ve atılan su miktarı eşit olmalıdır. Vücuttaki sıvı dengesinin bozulması sonucunda birçok rahatsızlık meydana gelebilir.
Su İçmek İçin Susamayı Beklemeyin!
Her sabah 1 bardak su içerek güne başlayın. Gün içinde yanınıza sürahi alın, bu su içmeyi hatırlamanıza yardımcı olur. Suyun hem antioksidan özelliğini artırmak hem de tadını güzelleştirmek için, suyun içine farklı tatlar ekleyebilirsiniz. Özellikle limon, zencefil ve taze nane suya çok yakışıyor aynı anda bu maddeler yağ yakımının da hızlanmasına yardımcı oluyor.
Her öğünden 20-25 dakika önce 1 bardak su içilmesi tavsiye edilir. Bu hem metabolizmanın hızlanmasına hem de yemeklerde aşırıya kaçılmasını engellemeye yardımcı olur.
Su İçmek İçin 6 Neden
Su Çözücüdür
Suyun vücudumuzdaki öncelikli görevi bütün besin maddelerinin, minerallerin ve vitaminleri çözmektir. Vücuda alınan besinlerin küçük parçalara ayrılmasında, sindiriminde ve atık maddelerin uzaklaştırılmasında da önemli bir role sahiptir.
İyi Bir Cilt İçin Şart
Cilt sağlığının ve elastikiyetinin korunmasında, yaşlılık belirtilerinin azalmasında da önemli bir rolü vardır. Sağlıklı, parlak ve kırışık olmayan bir cilde sahip olmak için bol su tüketmek gereklidir.
Stres ve Depresyona Çözüm
Su sadece fiziksel olarak değil, duygusal olarak da bizlere iyi gelir. Yapılan araştırmalar sonucunda depresyon, yoğun stres, öfke, sinir gibi duyguları daha sık ve uzun süreli yaşayan kişilerin su tüketiminin yeterli olmadığı ortaya çıkmıştır.
Güçlü Bağışıklık İçin Birebir
Vücudumuzun savunma mekanizması olan, dışarıdan gelen zararlı maddelere karşı bizi koruyan bağışıklık sistemimizin görevlerini yerine getirebilmesinde suyun çok önemli bir rolü vardır.
Suyun Vücudumuzdaki Görevleri
- Omurilik, beyin ve diğer organları dış etkilerden korur
- Göz, ağız ve burun dokularını nemlendirir
- Vücut ısısının dengede tutulmasını sağlar
- Besinlerin sindirilmesi ve enerjiye dönüşmesinde önemli bir rol alır
- Eklem kayganlığının ve kas dengesinin korunmasını sağlar
- Vücutta oluşan ödemlerin atılmasına yardımcı olur
- Atık ve toksin maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına destek olur
- Kan basıncını dengeler, kanın akışkanlığını korur
- Hücrelere gerekli olan oksijen ve besin ögelerini taşır
- Akciğerlerdeki havayı nemlendirmeye yardımcı olur, solunuma katkı sağlar
Aşırıya Kaçmamak Gerek!
Su içmek ve gereken su miktarını vücuda almak oldukça önemli olsa da abartmamak gerek, fazla su içmek vücuda yarardan çok zarar verebilir.
Çok fazla su içildiğinde kan hacmi artar, bu durum da dolaşım sistemine ve kalbe fazla yük bindirir. Vücuda alınan fazla suyu atmak için böbrekler de fazla çalışır ve yorulabilir. Hücre içi ve dışındaki minerallerin konsantrasyonu bozulur, ödem oluşabilir. Fazla su içilmesi durumunda baş ağrısı ve hipertansiyon da sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alır.
Yetersiz Su Tüketimi Nelere Yol Açabilir?
- Ateş
- Kas güçsüzlüğü
- Baş ağrısı
- İdrar çıkışının azalması/ Koyu sarı renkli idrar
- Algıların zayıflaması
- Hafızada zayıflık
- Uyku hali
- Yorgunluk
- Taşikardi
- Ağız, cilt ve mukozada aşırı kuruma
- Bilinç kaybı
- Sinirlilik
Su, vücudumuz için olmazsa olmazların başında yer alıyor. Vücudumuzun %60’tan fazlasını oluşturan suyu, hafife almamak gerekiyor. Hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımızı korumak için her gün yeterli miktarda su içmek oldukça önemli. Kabızlık ve böbrek taşı oluşumunu engellemekten metabolizmayı hızlandırmaya kadar birçok farklı görevi olan suyu günlük hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz.