Teknolojinin gelişimi ve hızlı yaşamın getirdiği yenilikler sonucu ortaya çıkan büyük problemlerden birisi de günümüz dünyasında mide ekşimesi, bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik ve mide ile ilgili bilimum hastalık ve şikayet çeşitleri ortaya çıkmasıdır. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiyedeki yetişkinlerin %86’sından fazlası, sindirim sistemi ile ilgili problemler yaşamakta.

Türkiye’de en yaygın mide problemlerinden birisi olan hazımsızlık, nüfusun yarısından fazlasında görünmektedir. Bu ve benzeri mide rahatsızlıklarının en temel nedenlerinden bazıları yetersiz ve dengesiz beslenme, uykusuzluk, alkol kullanımı ve mideye zarar verin bazı virüs türleridir.

Sindirim Sistemini Oluşturan Organlar

Sindirim sistemi, mide, karaciğer, pancreas ve safra kesesi gibi farklı organların birleşmesiyle oluşur. Sindirim yolu ağızdan başlar ve anüste biter. Sindirim yolu ağız, yemek borusu, mide, bağırsaklar ve anüs gibi içi boş organlardan oluşur. Bazı bakteriler, insan sindirimine yardımcı olurlar.

Sindirim Sistemi Nasıl Çalışır?

Sindirim sisteminin her bir parçası, yiyecek ve sıvıları sistemin bir bölümünden başka bir bölümüne taşır. Bu taşıma periyodunda yiyecekler küçük parçalara ayırılarak besin ve mineral ihtiyacı için vücudun ilgili yerlerine taşınırlar. Sindirim sisteminin herhangi bir kısmında oluşacak bir problem doğrudan mide rahatsızlıkları ile sonuçlanır. İnsan vücudunun sindirim sıkıntıları yaşamaması için dengeli ve düzenli beslenmesi ve bu sindirim sürecinin düzgün işlemesi için de yeterli ve düzenli uyuması gerekmektedir. Sindirim sisteminin daha düzenli çalışması için daha küçük porsiyon tercih etmek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını takip etmek ve sağlıklı yiyecekler tüketmek sistemin düzgünce çalışmasına yardım edecektir.

Sindirime İyi Gelen Gıdalar

Zengin mineral ve vitamin yuvası olan meyve ve sebzeler ve protein kaynaklı besinler sindirim sisteminin en yakın dostlarıdır. Özellikle pancar, elma, avocado, yaban mersini, tatlı patates, havuç, salatalık, kuru erik gibi lifli sebze ve meyveler, sağlıklı bir sindirim sistemine destek olan gıdalardandır. Bu gıdalar kolay erişilebilir gıdalar olması ile birlikte içerdikleri çözünür ve çözünmez lif miktarı olarak, zengin vitamin ve mineral yuvası olarak insan vücuduna faydaları saymakla bitmez. Bu sebze ve meyveleri süt veya yoğurt ile birlikte tüketmek, insana daha da lezzetli ve albenili gelebilecek bir tüketim şeklidir.

Mineral ve vitaminlere ek olarak protein içeren besinler de sindirim sisteminin en yakın dostlarındandır. Vücudun gelişimi ve beslenmesi için en önemli besin kaynağı proteinlerdir. Bu kadar önemli olan bu proteinler günümüzde 2 çeşit gıda türünden alınabiliyor: Hayvansal gıdalar ve bitkisel gıdalar. Her ne kadar hayvansal gıdalardan protein alımı çok daha kolay olsa da, protein tüketiminin bitkisel gıda ağırlıklı yapılması şiddetle tavsiye edilir. Kırmızı et her ne kadar zengin bir protein, mineral ve vitamin kaynağı olsa da, doymuş yağ açısından da zengin bir gıda olduğu için kolesterol seviyesini artırabilir ve bu durum insan sağlığına zarar verir. Nohut, siyah fasulye, barbunya fasulyesi, fındık, ceviz, badem, beyaz fasulye ve tofu gibi soya ürünleri, kolesterol miktarını artırmayan sağlıklı yağlara sahiptir. Bu tarz besinleri beslenme alışkanlıklarınızda bulundurabilir ve olumlu sonuçlarını görebilirsiniz. Bu gıdalara ek olarak yoğurt da sindirime yardımcı olan muhteşem bir sağlıklı protein kaynağıdır. Bağırsaklara ve sindirime yardımcı olan bir ürün olan yoğurt, sindirime de yardımcı olur.

Çözünür ve Çözünmez Lif Nedir?

Lifler iki kategoride sınıflandırılabilir, bunlar çözünür lifler ve çözünmez liflerdir. Çözünür lifler, sindirim sisteminden geçiş sürecini yavaşlatırken öte yandan çözünmez lifler bu süreci hızlandırır. Yulaf ve baklagiller çözünür lif kaynakları iken, tam tahıllar ve sebzelerin büyük bir kısmı da çözünmez lif içerir.

Sağlıklı Bir Sindirim Sistemi İçin Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

Sindirim sistemine faydalı olan besinler kadar zararlı besinler de bulunur. Bu besinler genel olarak insanların yaşadığı sindirim sistemi rahatsızlıklarının başlıca sebeplerindendir, hatta tek sebebi olarak bile gösterilebilir. Bu gıdalara baharatlı yiyecekler, kızartma türü yiyecekler, işlenmiş gıdalar ve kafein içeren besinler mide ve bağırsak problemlerine yol açma potansiyeli olan gıdalardır. Bunlara ek olarak süt, peynir ve tereyağı gibi laktoz içeren besinler de halihazırda sindirim sorunları yaşayan insanlara zarar verebilecek gıdalardan bazılarıdır.

En Önemli Şey Bilinçli Beslenmek

Sağlıklı bir sindirim sistemi için olmazsa olmaz şeylerden bahsettik, hangi gıdaları tüketmeli, hangi gıdaları tüketmemeli olduğunuz belli, fakat asıl önemli olan şey, bu bilince sahip olmak.

Bilinçli olmanın ilk adımı, tatmin olana kadar yemek yenilebilmesine rağmen mideyi doldurmamak gerekmektedir. Gereğinden fazla yenilirse, mide ekşimesi ve mide rahatsızlığı tarzındaki mide problemleri başgösterir. Atıştırmalık tüketirken meyve ve kuruyemiş gibi sağlıklı besinleri tercih etmek gerekir. Uyku öncesi yemek yememek gerekir ve uykudan önce yenilen besinler insanı uykusunda zorlar.

Son olarak da bol bol sıvı tüketmek sindirim sisteminin en büyük dostlarından birisidir. Su, kelimenin tam anlamıyla hayattır. Günde 2 litre su içilmesi tavsiye edilen su tüketim miktarıdır.