Pilatesin Faydaları

İmuneks Farma
19 Nisan 2021
1609 Okuma

Pilates yaşam kalite ve konforunu yükselten ciddi bir egzersiz programıdır. Oldukça eski bir egzersiz programı olan pilates nefes, denge ve hareket sisteminin birleşimi olarak tanımlanabilir. Pilates ilk kez birinci dünya savaşından sonra ortaya çıkmış ve savaşta yaralanan askerlerin tedavisi ve rehabilitasyonu için kullanılmıştır.

Günlük hayatta genel olarak vücut duruş pozisyonlarına dikkat edilmemesi nedeni ile kaslarda kuvvet ve esneklik kaybı oluşur. Toplumda sık karşılaşılan bel ve omurga rahatsızlıklarının önlenmesi ve daha sonrasında da tedavisinde pilates önemli bir destek programı olabilir.

Pilateste temel hareketler topla, lastikle ya da aletli olarak yapılır. Bu hareketle çalıştırılan, esneyen ve güçlenen kaslar eklem ve kemik sağlığını olumlu yönde destekler. Pilates yapmak için belirgin bir yaş grubu yoktur. Önemli bir sağlık sorunu olmayan herkes bir uzmanın yönlendirmesi ile pilates yapabilir. Haftada en az 2 kere yapılması önerilir.

Pilateste çalıştırılması hedeflenen ana bölge tüm vücut değil omuzla kalça arasındaki (merkez çekirdek bölge) bölgedir. Pilateste aşırı zorlayıcı hareketler yoktur. Daha çok kontrollü duruşlar ön plandadır. Bu duruşları sağlayabilmek adına dengenin de geliştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle pilateste nefes teknikleri ve zihinsel konsantrasyon ön plandadır.  Pilates egzersizleri yerçekimine karşı yapılır.

Pilatesin temelinde zihinsel ve fiziksel sağlığın birbirini dengede tuttuğu fikri yatar. Pilates, pilates ilkeleri olarak adlandırılan doğru nefes, doğru hizalama, hassasiyet, kontrol, konsantrasyon, akıcılık hareketi, merkezleme kullanılarak yapılır.

Pilateste kasları toparlamak ve kısaltmak değil kasları uzatmak ve omurgayı hizalamak ön planda tutularak kasların kuvvet ve esneklik kazanması hedeflenir.

Pilatesin Faydaları

-Duruşu Düzeltme: Pilatesin belki de en bilinen özelliğidir. Beden duruşunu esas olarak belirleyen kas ve kemik yapıdır. Güçsüz kalan kaslar nedeni ile zaman içerisinde vücut duruşunda bozulmalar meydana gelir. Pilatesle omuz ve kalça arasındaki kaslar güçlendirilerek duruş düzeltilir.

-Esnekliği Artırma: Düzgün kullanılmayan kasların boyunda ve eklem hareket aralığında azalma meydana gelir. Bu azalmanın düzeltilmesi için düzenli yapılan pilatesle esneklik artırılır. Çünkü bir düzlem üzerinde yapılan pilates hareketleri tüm vücutta hareket genişliğini artırır.

-Kemik Yoğunluğunu Artırma: Kemik yoğunluğunu artırmanın en bilinen ve kolay yöntemi egzersizdir. Egzersizle kemik üzerindeki baskı artırılarak kemik içi yenilenme aktive olur. Kemiklerde kaslar gibi dinamik bir yapıya sahiptir. Pilateste yapılan direnç egzersizleri sırasında kasların kemiklere asılması ile oluşan gerilim kemik dokuyu güçlendirir.  Bu nedenle ilerleyen yaşlarda özellikle kadınların kemik yoğunluğundaki azalmaya bağlı sağlık sorunları yaşamamaları için pilates önerilen egzersizler içinde yer alır.

-Kilo Verme: Kilo vermek için çabalayan insanların diyetlerini egzersizle desteklemeleri önerilir. Yapılabilecek egzersizler içinde pilateste bulunur. Orta düzey pilates egzersizleri yaklaşık olarak dakikada 6 kalori yakılmasını sağlar. Bu da kilo vermek isteyenler için destek sağlar.

-Kas Güçlendirme: Düzenli pilates yapanlarda merkez çekirdek bölgesinde yer alan kaslar güçlenir. Yapılan negatif hareketler ve esneme hareketleri kasları güçlendirir. Pilates hareketlerini yaparken temel kurallardan biri de her harekette karın kaslarını kasmaktır. Böylece hem sırt hem de karın kasları güçlenmiş olur.

-Kas Yaralanmalarını Azaltma: Gücü, dengeyi ve esnekliği artıran pilates hareketleri sayesinde günlük yaşamda karşılaşılan kas iskelet sistemi sakatlıkları azalır. Pilates yapan kişilerde vücudun hareketlerine karşı bir farkındalık oluştuğu için de yaralanma riski azalır. Hareketler daha bilinçli hale gelir. Böylece kas iskelet sistemi üzerindeki gereksiz baskı azalır.

-Kasları zatır ve güçlendirir.

-Günlük hayatta sık kullanılmayan kas gruplarını da aktif hale getirir.

-Kasları uzattığı için daha sıkı bir vücut görüntüsü sağlar.

-Duruş bozukluklarında ve kas iskelet sistemi hastalıklarında hem önleyici hem tedavi edici hem de rehabilite edici etkisi vardır.

-Kas ve kemik sakatlıklarını azalttığı gibi meydana gelen sakatlıkların iyileşme süresini kısaltır.

– Zihin ve bedenin birlikte hareket etmesini sağlar.

-Denge ve konsantrasyon gelişir.

-Hızlanan kan dolaşımı ve doğru nefes alma ile vücutta bulunan hücrelere giden oksijen miktarı artar.

-Düzelen postür, daha estetik bir görünüş ve azalan ağrılarla birlikte kişiye zindelik ve özgüven kazandırır.

-Yapılan egzersizle stres azalır.

Pilates Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

-İlk kez pilates yapacaklara başlamadan önce bir egzersiz programına dahil olmaları önerilir.

-Her yaşta ve ciddi sağlık sorunları olmayan herkes pilates yapabilir ancak sağlık sorunları olanların tüm egzersizlerde olduğu gibi pilatese de başlamadan bir doktor kontrolünden geçmesi önerilir.

-Pilatese mutlak bir uzman nezaretinde başlanmalıdır. Ancak temel eğitimden sonra tek başına devam edilebilir.

-Nefes alma teknikleri pilateste temel unsurlardan biridir. Bu nedenle doğru tekniklerle nefes almaya dikkat edilmelidir.

-Hareketler yapılırken zorlanılan, acı hissedilen durumlarda ara verilmelidir. Eğer ağrı devam ediyorsa seans bitirilmelidir.

-Tüm egzersizlerde olduğu gibi pilates yaparken de beslenme ile vücuda destek olunmalıdır. Yeterli sıvı alınmasına özen gösterilmelidir.

-Pilates yaparken egzersiz yapmak için uygun kıyafetler tercih edilmelidir.

 

İlgili Yazılar

Yüzmenin Vücudumuza Etkileri

Yüzme birçoğumuz tarafından sadece yaz aylarında yapılan bir tatil aktivitesi olarak düşünülüyor. Fakat yüzm...