Yüzmenin Vücudumuza Etkileri

İmuneks Farma
29 Mart 2023
1179 Okuma

Yüzme birçoğumuz tarafından sadece yaz aylarında yapılan bir tatil aktivitesi olarak düşünülüyor. Fakat yüzmenin vücudumuza birçok faydası bulunuyor. Düzenli olarak yapıldığı zaman ise vücudunuza olan faydalarını hemen fark edebilirsiniz.

Yüzme sağlıklı yaşam için eşi benzeri olmayan bir egzersiz, hem de diğer sporlara göre yapılması daha kolay bir spor. Hamilelerden yaşlılara kadar herkesin yapabileceği bir egzersiz. Üstelik yüzmenin sadece fiziksel faydaları yok, psikolojik olarak da oldukça faydalı bir spor türü.

Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

Yüzerken yüksek miktarlarda enerji harcadığımız için vücudumuz normalden fazla oksijene ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için akciğer kapasitemiz artar. Solunum derinliği ve hızına da olumlu etkileri vardır. Akciğer kapasitenizi daha fazla arttırmak isterseniz daha uzun aralıklar ile nefes almayı deneyerek olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

Uzmanlar düzenli yüzmenin kandaki yağları değiştirdiğini ve kalp kasının oksijen ihtiyacını düşürdüğünü söylüyor. Bu sebepler ile birlikte kalp krizi geçirme ihtimalinin kayda değer miktarda düştüğünü belirtiyorlar.

Aynı zamanda diyabet ve kolesterol içinde olumlu etkileri vardır. Yüzerken bedeniniz aktif olarak hareket halinde olduğu için kalbinize giren temiz kan oranı artış gösterir. Bu sayede kan dolaşımınız daha sağlıklı olur.

Yüzerek yüksek tansiyonun düşürülebildiğine yönelik araştırmalar vardır.

Yüzme vücutta birçok kas grubunu çalıştırır. Omuz, göğüs, bacak, sırt, karın, kalça bölgelerindeki birçok kası çalıştırır.

  • Omuz bölgesinde deltoid middle head, deltoid posterior head ve deltoid anterior head kaslarını çalıştırır.
  • Sırt bölgesinde ise lattisimus dorsi kasını, göğüs bölgesinde Pectoralis major kasını çalıştırmaya yardımcı olur.
  • Üst ön bacak bölgesinde Vastus lateralis, Rectus femoris ve Vastus medialis kaslarını çalıştırır.
  • Arka üst bacak bölgesinde Semitendinosus, Biceps femoris, ve Semimembranossus kaslarını çalıştırır.
  • Kalça bölgesinde ise neredeyse her kasın çalışmasına yardımcı olur. Özellikle Gluteus medius Gluteus maximus ve Gluteus minimus kalça kaslarını çalıştırır.
  • Karın bölgesinde Rectus Abdominis ve Oblique kaslarını çalıştırır.

Ön bacak kasları ayak çırpma hareketinin sık sık yapıldığı stillerde daha çok çalışırken kurbağalama stilinde daha çok iç ve dış bacak kasları çalışıyor. Yüzme yöntemlerinin çalıştırdığı kas grupları farklıdır her stilin kendine özel verim arttırıcı ipuçları vardır. Geliştirmek istediğiniz kas gruplarına göre yüzme stilinizi seçebilirsiniz fakat biz bütün kas gruplarına ilgi göstermenizi tavsiye ederiz.

Suyun direncine karşı koyarak yaptığınız bir spor olduğu için sakatlanma riski az düzeyde olup kas gelişimine faydası çoğu spordan daha fazladır.

Yüzme sporu ile vücuttaki kemik kütlesi ağırlık kaldırmaya nazaran çok daha kolay şekilde arttırılabilir. Doktorlar kas ve eklem ağrısı gibi dertleri olan hastalara yüzmeyi önerir.

Suyun omurga üstündeki baskıyı azaltması nedeniyle eklem ve kas ağrılarına karşı olumlu bir sonuç verdiği söyleniyor. Yüzmek kilo vermek ve fit bir vücuda sahip olmak için idealdir.

Yüzmek vücuttaki birçok kas grubunu çalıştırdığı için yağ yakımını hızlandırır. Fakat unutmamak lazım her spor gibi düzenli ve düzgün bir şekilde yapılmadan sonuç beklenilmemelidir.

Yüzmenin bir başka faydası ise kendinizi mutlu ve enerjik hissetmenizi sağlamasıdır. Bunun sebebi yüzmenin vücuttaki endorfin hormonunun seviyesini arttırmasıdır.

Artı olarak dingin bir su sesi ve sakin bir ortam size iyi gelecek ve psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Bunlar birleştiğinde stres seviyenizin azaldığını fark edeceksiniz.

Tuzlu suda yani denizde yüzmek cildin güzelleşmesini sağlar. Deniz suyunda yer alan hidrat ve magnezyum elementi cildinizin pürüzsüz, sağlıklı ve genç kalmasını sağlar. Deniz suyu cildin yenilenmesini, vücuttaki iltihap, kızarıklık ve sivilce ve benzeri cilt rahatsızlıklarına karşı faydalıdır.

Deniz ve havuz kullanımı sonrasında duş alınarak suyun cildinizdeki etkisinin farkına varabilirsiniz.

Daha Verimli Nasıl Yüzülür?

Yüzmeden önce basit egzersizlerle ısınmanız daha iyi bir performans almak ve kramp veya sakatlık benzeri bir sıkıntı yaşamamak için gereklidir. Yüzerken başınızı vücudunuzu kalan kısımları ile aynı hizada tutmaya çalışmanız önemlidir. Suda nefesinizi tutmayın düzenli olarak nefes alıp verin. Ayağınızı mümkün olduğu kadar hareket ettirmemeye çalışın. Ayağınızı fazla hareket ettirmek dengenizi bozacaktır. Vücudunuz olabildiğince suya paralel tutmaya çalışın, bu şekilde daha kolay bir şekilde yüzebilirsiniz.

Yüzme Stilleri Nelerdir?

Çok farklı yüzme stilleri olmakla birlikte ana olarak bilinen 4 farklı yüzme stili vardır.

  • Serbest Stil

Serbest stil en çok bilinen yüzme stilidir. Serbest yüzmeyi öğrenmeden diğer tekniklerin öğrenilmesi ve geliştirilmesi daha zordur. Bu stildeki en önemli noktalardan biri su ile savaşmamayı öğrenmektir. Bu sebeple suyun içinde olabildiğince sakin ve yumuşak olmalıdır, sert hareketlerden uzak durulmalıdır. Vücudunuzu olabildiğince su yüzeyine paralel tutmanız ve ayak çırpmalarınızı paralel pozisyonunuzu kalacak şekilde yapmanız gerekir.

  • Sırt Üstü Yüzme Stili

Bir diğer en çok bilinen stil de sırt üstü yüzme stilidir. Bu yüzme stilinde de vücudunuzu suya paralel tutmanız gerekir. Fakat kulaçlarınızı atarken vücudunuzu hafifçe yana doğru çekmeniz ve döndürmeniz gerekir. Bu şekilde kendinizi daha ileri atabilirsiniz. Kulaç atarken dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise parmaklarınızın aralık olması. Böylece su içinde daha rahat hareket edebilirsiniz.

  • Kurbağalama Stili

Kurbağalama, diğer stillere göre hem daha zor hem de daha yavaş bir stildir. Kurbağalamayı iyi bir şekilde yüzmek için çok güçlü kol ve bacak kaslarına ihtiyaç vardır. Bu stilde kollar ve bacaklar yana doğru açılır ve tekrar toplanır.

  • Kelebek Stili

Kelebek, hızlı yüzülen stiller arsında yer alır. İki kol ile aynı anda kulaç atılır ve kulaç esnasında avuç içleri dışa dönük olmalıdır. Aynı anda ayaklar da çırpılmalıdır. Kollar suyun içerisindeyken baş dışarı çıkarılmalı ve nefes alınmalıdır.

İlgili Yazılar

Pilatesin Faydaları

Pilates yaşam kalite ve konforunu yükselten ciddi bir egzersiz programıdır. Oldukça eski bir egzersiz programı ola...